“Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως βλέπουν τον κόσμο όπως είναι. Ωστόσο, στην πραγματικότητα βλέπουμε τον κόσμο όπως είμαστε εμείς.”
Ανθή Γκογκόνη
Ψυχολόγος | Ψυχοθεραπεύτρια
Αποφοίτησα το τμήμα Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου. Μετεκπαιδεύτηκα στην Κλινική Ψυχολογία Ψυχοδυναμικής κατεύθυνσης στο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Θες/νίκης. Στη συνέχεια της ακαδημαϊκής μου κατάρτισης παρακολούθησα το 4ετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην ψυχοθεραπεία gestalt. Από το 2011 διατηρώ γραφείο στην Πρέβεζα.
Από τότε που ξεκίνησα την ενασχόλησή μου με την ψυχολογία έως και σήμερα είναι πληθώρα τα σεμινάρια, βιωματικά εργαστήρια και συνέδρια που έχω λάβει μέρος. Επί σειρά ετών φροντίζω για την προσωπική και επαγγελματική μου ανέλιξη μέσω της ατομικής και ομαδικής μου θεραπείας καθώς και της συνεχιζόμενης εποπτείας από αναγνωρισμένους ψυχοθεραπευτές/επόπτες.
Συχνά Προβλήματα

Κατάθλιψη
Η πιο συχνή ψυχική ασθένεια μαζί με τις αγχώδεις διαταραχές. Το άτομο δεν αντλεί ευχαρίστηση, αισθάνεται αδιαθεσία, θλίψη, απογοήτευση, ματαιότητα, μειονεξία και αυταπαξίωση.
Συχνά διαταράσσεται ο ύπνος και η διατροφή του. Οι γενεσιουργοί παράγοντες πολλοί, τόσο ιδιοσυγκρασιακοί όσο και περιβαλλοντικοί. Σε αρκετές περιπτώσεις απαραίτητη είναι και η φαρμακευτική υποστήριξη.

Φοβίες & Εμμονές
Είναι επίμονες και επαναλαμβανόμενες ιδέες, εικόνες που πολιορκούν το μυαλό του ατόμου και επιβάλλονται παρά τη θέλησή του.
Βιώνονται σαν κάτι ξένο, ενοχλητικό που δεν μπορεί να το ελέγξει και προκαλεί ιδιαίτερο άγχος και δυσφορία. Το άτομο στην προσπάθειά του να τις αντιμετωπίσει προβαίνει σε επαναλαμβανόμες πράξεις δηλαδή καταναγκασμούς.

Κρίσεις Πανικού
Το βασικότερο χαρακτηριστικό μεταξύ των άλλων συμπτωμάτων είναι το αίσθημα απώλειας ελέγχου. Το άτομο δεν έχει τον έλεγχο των σκέψεων του, των σωματικών αντιδράσεων...
…του συναισθήματος φόβου που τον κατακλύζει και έναν γενικότερο αυτοέλεγχο. Έχει διαστρεβλωμένο γνωστικό σχήμα και αδυνατεί να αυτουποστηριχθεί.

Συγκρούσεις στο Οικογενειακό Περιβάλλον
Η οικογένεια πυρήνας της κοινωνίας, η πρώτη συνθήκη που το άτομο μαθαίνει να συνυπάρχει με τον άλλον, μαθαίνει και βιώνει την διαφορετικότητα, την αποδοχή, την οριοθέτηση και την πλαισίωση.
Τι γίνεται όμως όταν η διαφορετικότητα δεν γεφυρώνεται; Όταν τα μέλη συμπεριφέρονται εγωκεντρικά; Όταν γίνονται συμμαχίες και παθητικές εχθροπραξίες; Πως οι συγκρουσιακές σχέσεις δυο μελών επηρεάζουν τη δυναμική της υπόλοιπης οικογένειας;

Αυτοεκτίμηση
Πόσο σταθερή είναι η αυτοεκτίμηση του ατόμου; Πάνω σε τι βασίζεται; Τι την υπονομεύει; Πως ανακάμπτει όταν τραυματίζεται; Πόσο ρεαλιστικές είναι οι φιλοδοξίες από τις οποίες εξαρτάται;

Ψυχοσωματικά
Υπάρχουν σωματικές ενοχλήσεις και πόνοι, που ύστερα από ιατρική διερεύνηση απουσιάζει η οργανική αιτία. Τότε μιλάμε για σωματοποίηση, για ένα σώμα που μιλά και προσπαθεί να πει αυτά που δεν εξωτερικεύει το άτομο.
Τέτοιοι πόνοι μπορεί να είναι: κεφαλαλγίες, πόνοι στο στομάχι, στον αυχένα, στο θώρακα, διάφορες δερματολογικές παθήσεις…
Υπηρεσίες

Ατομική Θεραπεία
Συνήθως το άτομο αναζητά ατομική θεραπεία όταν τα συμπτώματα που τον ταλαιπωρούν περιορίζουν ή αφαιρούν ευχαρίστηση και ποιότητα από τη ζωή του , όταν παρατηρείται έκπτωση των καθημερινών λειτουργιών του και υπάρχει μια δυσπροσαρμοστικότητα στις απαιτήσεις ή και συνδιαλλαγές με τους άλλους.
Αφού αντιμετωπιστεί το σύμπτωμα- αρχικό αίτημα – το άτομο συνεχίζει το ταξίδι της ανακάλυψης της εσωτερικότητάς του και της κατανόησής της, της διερεύνησης και σύνδεσης με το ασυνείδητο, της απελευθέρωσης του καταπιεσμένου δυναμικού, της κατεύθυνσης προς την αυτονομία και την ολοκλήρωση.Η θεραπεία διαδραματίζεται σε ένα κλίμα ασφάλειας και τήρησης απορρήτου.
Ομαδική Θεραπεία
Όταν το άτομο έχει αποκτήσει αρκετή επίγνωση και έχει κατανοήσει τις εσωτερικές διεργασίες του μέσω της ατομικής θεραπείας, είναι πρόκληση και εξέλιξη συνάμα να απογχωριστεί την ασφαλή δυαδική σχέση με τον θεραπευτή και να γίνει μέλος μιας ομάδας.
Η ομάδα ως ένας κοινωνικός μικρόκοσμος θα λειτουργήσει σαν ένας ασφαλής τόπος, όπου το άτομο μέσω της δυναμικής που θα αναπτύσσεται θα βλέπει τα δυνατά σημεία και τις δυσκολίες του στις διαπροσωπικές σχέσεις. Οι σχέσεις που αναπτύσσονται εντός της λειτουργούν πιλοτικά, διδακτικά και διορθωτικά για τις σχέσεις στην έξω κοινωνία.


Συμβουλευτική
Η συμβουλευτική σε αντίθεση με την θεραπεία είναι πολύ περιορισμένων επισκέψεων και έχει σαν στόχο την επίλυση μιας κατάστασης και τον απεγκλωβισμό του ατόμου από μια αδιέξοδη συνθήκη.
Το άτομο δεν εμβαθύνει στην προσωπικότητά του και στους τρόπους σχετίζεσθαι, ενδιαφέρεται όμως πιο πολύ να βιώσει μια ανακούφιση και ελπίδα αλλαγής. Ο θεραπευτής αφού διερευνήσει σφαιρικά το ζήτημα γίνεται κατευθυντικός προτείνοντας εναλλακτικές. Εκτός από την ατομική συμβουλευτική υπάρχει η συμβουλευτική γονέων, ζεύγους και εφήβων.